News from elsewhere

2018-03-10
lilithravn.wordpress.com

Rovdyrpolitikken – en skam

01. januar åpnet vi igjen for jakt på ulv. Det er åpnet for felling av 42 ulv på østlandet, og 22 er...

2018-02-01
volse.anduin.net

Skuld

Skrekkfilm fra Færøyene er ikke hverdagskost. Strengt tatt er vel ikke film generelt fra Færøyen...

2018-02-11
people.skolelinux.org

How hard can æ, ø and å be?

We write 2018, and it is 30 years since Unicode was introduced. Most of us in Norway have come to ...

2018-02-12
people.skolelinux.org

Overvåkning i Kina vs. Norge

Jeg lar meg fascinere av en artikkel i Dagbladet om Kinas håndtering av Xinjiang, spesielt følgende ...

2018-02-05
volse.anduin.net

Bitcoin, børsfall og frihet

Illustration: CC-BY-SA-4.0 by Davidstankiewics Bitcoin og børsen faller, og media maler fanden...

2018-02-02
volse.anduin.net

NRK, personvern og google

"Svært mange nordmenn er aktive på sosiale medier, og flere deler mer informasjon om seg selv enn d...

Generated using Rss2Html version 0.1.3.

  Uten E-stoffer?

  gilde naturlig skinke uten e stoffer

  Her om dagen kom jeg over et nytt produkt fra Gilde som fanget min oppmerksomhet. Det var noe så uspennende som skivet skinke til å ha på brødskiven, men det som fanget interessen var at den hevdet både å være naturlig og at den var uten E-stoffer. Hva de legger i begrepet naturlig er ikke godt å si, men at det ikke inneholder noen E-stoffer har jeg ikke noen som helst tro på.

  Bitcoin, børsfall og frihet

  bitcoin 3d davidstankiewicz

  Bitcoin og børsen faller, og media maler fanden på veggen. Ingen av delene er særlig oppsiktsvekkende, og i det store og hele er nok det meste til og med positivt. At børsene faller er alltid av det gode. Er vi heldige kan det justere økonomien litt, og bidra til en litt mer rettferdig fordeling av godene. Som regel er vi ikke så heldige og de som burde ta straffen, får dyttet regningen over på oss andre. Uansett gjør det folk mer forsiktige, og kan dermed redusere overforbruket noe.

  NRK, personvern og google

  "Svært mange nordmenn er aktive på sosiale medier, og flere deler mer informasjon om seg selv enn de kanskje er klar over," kan NRK fortelle i en artikkel som rapporterer opplysninger om at du leser akkurat denne artikkelen til bl.a. Google, TNS, Convica og Edgekey.net.[1] Dermed viser de på ypperlig vis hvordan data om dine vaner, interesser og preferanser havner i hendene til de globale overvåkningskapitalisten. Desverre er jeg redd det akademiske tilsnittet er utilsiktet, hvorpå det hele egentlig bare blir flaut.


  1. Du har selvsagt hørt om alle disse og vet hva de gjør med dataene de samler om deg, gjør du ikke?

  Skuld

  skuld poster

  Skrekkfilm fra Færøyene er ikke hverdagskost. Strengt tatt er vel ikke film generelt fra Færøyene hverdagskost heller, men desto mer gledelig å komme over en dyster, overnaturlig skrekkfilm fra holmen der ute i vest.

  Skuld er kun en knapp halvtime lang, men jeg synes den både får fortalt en interessant historie og gjør god bruk av det unike forblåste færøyske landskapet og lynnet. Anbefales!

  ActivityPub er nå en anbefalt standard fra W3C

  ActivityPub logo

  I dag kom den gledelige nyheten om at ActivityPub har blitt lansert som en anbefalt standard fra W3C. Hva i allverden er så ActivityPub, tenker du kanskje? Jo, det er en standard måte å utveksle sosiale interaksjoner mellom selvstendige tjenester. Eller mer konsist: en standard for sosiale medier, om du vil.

  Dette betyr at vi nå har en standard for hvordan sosiale medier kan utveksle innhold, kommentarer, "likes" o.l. Eksempler kan vi se allerede, både Mastodon og PeerTube har allerede implementert ActivityPub, og kan utveksle poster, kommentarer og likes helt sømløst.

  Økokrim om popcorn-time

  okokrim beslag

  NRK’s nyhetslunch har et innslag om utfallet av rettssaken #NUUG, #EFN og #IMC har kjørt mot Økokrim på bakgrunn av deres beslag i domenet popcorn-time.no.

  Det som er opprørende med innslaget er at politiadvokaten får komme med sin fremstilling uten noen motforestillinger fra journalisten i det heletatt. At siden hverken inneholdt den omtalte programvaren, filmer til nedlasting eller noe annet som kan betegnes som brudd på opphavsretten ble forbigått i stillhet. Det prinsipelle i om hvorvidt man har lov til å omtale programvare som Popcorn Time eller ikke ble ikke berørt i det heletatt. Hvorvidt det er lov til å lenke til sider som inneholder programvare som kan krenke opphavsretten ble heller ikke nevnt.

  Videre fremsettes det påstander om at rettighetshavere taper store pengesummer på akkurat denne siden, noe som heldigvis blir tilbakevist av Torgeir Waterhouse, men det høres det ikke ut som om journalisten får helt med seg.

  At saken egentlig ikke handler om popcorn time virket det ikke som om noen av dem skjønte. Ingen argumenterer for at det er lovlig å skaffe seg tilgang til opphavsbeskyttet materiale man ikke har tilgang på. Det er vel heller ingen som tviler på at det er det som utgjør hovedbruken av Popcorn Time og de fleste avleggerne den har fostret. Men derfra til at staten på vegne av rettighetshavere, kan beslaglegge og inndra et domene som omtaler og skriver om denne programvaren er det et langt og skummelt hopp. Det er det som burde være skremmende for flere av oss, og det er det denne rettssaken egentlig handler om.

  For ordens skyld, du kan selv se det arkiverte innholdet av popcorn-time.no her.

  Ønsker du å bidra til å den videre rettssaken for å få avklart hvilke rettigheter staten har til å beslaglegge eller inndra domener kan du donere til saken på sidene til NUUG og EFN.

  Svart fredag

  earth for sale

  Klagingen over at vi har importert den kommersielle halloween-feiringen fra USA har knapt rukket å stilne idet massene stiller seg i kø eller kvesser museklørne for å gjøre best mulige kupp på svartfredag. Mediene er fulle av hjelpsomme artikler om hvordan du kan handle mest mulig til minst mulig pris.

  I en tid hvor verden omtrent knaker i sammenføyningene pga av overforbruk og overbefolkning synes jeg det er bemerkelsesverdig få stemmer som protesterer mot svartfredagshysteriet. Noen er det heldigvis, men de drukner desverre i alle de glorete reklamene for tilbud enten de er réelle eller ei.

  Flere ting er ikke det vi trenger.

  En oppfordring til butikkene: Hva med å heller sette opp prisene, og heller tjene like mye på å selge færre ting? Det ville vi kanskje alle tjene på i lengden?